Als een boom

DSCN4322Wees als een boom die vrucht draagt, ieder seizoen op zijn tijd.
Drink van het levend water, Jezus, de bron voor altijd, verrees.
(uit Opwekkingslied 174)

Als je zoals ik in een stedelijke omgeving woont, vind je niet altijd zo gemakkelijk een rustig plekje in de natuur. Ondertussen ken ik wel een paar wandelroutes die mij het nodige groen en wat stilte kunnen bieden.
Tijdens een van die wandelingen zat ik op een bankje wat te mijmeren.

De boom
Toen ik weer verder wilde wandelen, viel m’n oog op een boom die voor me stond. Bijna tégen de boom stond een paaltje. Dat paaltje was de boom tot steun geweest toen die nog heel wat kleiner en minder stabiel was. Restanten van de rubberen banden die de boom op z’n plaats hielden, bungelden aan het paaltje. Alsof de boom uit z’n voegen (banden) was geknapt.

Het paaltje stond daar wat nutteloos en haast grappig naast de inmiddels stevige en stoere boom. Het was duidelijk, het paaltje had afgedaan. Zijn functie was uitgespeeld.

Betekenis
De symboliek achter dit beeld sprak tot mijn verbeelding. Wat ik hier in een ogenblik zag, was het groeiproces van een mens, van afhankelijkheid naar zelfstandigheid. Een soms moeilijk en pijnlijk proces. Maar uiteindelijk ook een bevrijdende ontwikkeling waar op een gegeven moment de knellende banden van af kunnen springen en je sterk genoeg bent om een eigen plaats in deze wereld in te nemen. Zoals de rups die zich als vlinder uit het cocon wurmt en de vrijheid tegemoet vliegt.

Het kleine boompje groeit uit tot een boom die zelfstandig leeft en niet meer beschermd hoeft te worden tegen de sterke wind, de regen en zware stormen. Nee, zijn wortels zijn nu diep in de bodem in doorgedrongen en samen met zijn stevige stam heeft de boom stabiliteit, kracht en sterkte.

boom bij waterIn Jeremia 17:7 en 8 lezen we: Gezegend is de man die op de HEERE vertrouwt, wiens vertrouwen de HEERE is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen. Een jaar van droogte deert hem niet, en hij houdt niet op vrucht te dragen. (denk ook aan Psalm 1:3)

De boom groeit uit tot een plek waar het anderen kan dienen, er voor anderen kan zijn. De vogels nestelen zich in zijn kruin. De boom biedt beschutting en schaduw aan hen die het zoeken. De boom kan tegen een stootje en blijft vrucht dragen ondanks de omstandigheden.

Dienen
Wij mogen ook uitgroeien tot zo’n boom ten dienste van anderen. Waar anderen op mogen leunen, onder mogen dromen en keuvelen, in de schaduw beschutting mogen vinden. We mogen ook zo’n boom worden die vrucht blijft dragen, ook tijdens de hitte en droogte.

Jezus vergelijkt het Koninkrijk trouwens ook met de groei en functie van een boom. Hij zei: Waaraan is het Koninkrijk van God gelijk en waarmee zal Ik het vergelijken? Het is gelijk aan een mosterdzaad, dat iemand nam en in zijn tuin zaaide. En het groeide op en werd tot een grote boom en de vogels in de lucht maakten een nest in zijn takken. (Lucas 13: 18-19) (zie ook Markus 4:32)

Deze boom groeide van een onstabiele staak die moest rechtgehouden worden door naar een stoere en stevige boom die tegen een stootje kan.
Groeien wij ook?
Groeien we door naar meer bruikbaarheid en dienstbaarheid?
Worden we iemand die er voor anderen kan zijn? Die anderen kan steunen, ook in tijden van hitte en droogte?

Laten we losgroeien van dat paaltje met die – op den duur- beknellende banden. We mogen doorgroeien tot zelfstandigheid, in afhankelijkheid van Hem.  Niet voor ons eigen goed en eigen recht maar tot bruikbaarheid en ten dienste van onze naaste.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.