Macht versus macht.

leiders summit 2014The Nuclear Security Summit 2014 in Den Haag op 24 en 25 maart 2014 bracht de machtigste politieke leiders op aarde naar Nederland en België.

De aanwezigheid van de Amerikaanse president Barack Obama ging gepaard met extreme veiligheidsmaatregelen. Niets werd aan het toeval overgelaten. Op ons TV-scherm konden we zien hoe Obama met groot machtsvertoon en luister met zijn Air Force One en Marine One door het Belgisch en Nederlands luchtruim werd vervoerd. Begeleidende helikopters overbluften de kijklustigen toen de heli van de president op het plein van het Rijksmuseum landde.

obama landt tankVeel bewondering en overdondering, maar ook gefrustreerde burgers en ondernemers die niet op hun plaats van bestemming konden komen en hinder ondervonden van allerlei blokkades, omleidingen en controles.

Wij kennen Iemand met nog véél meer luister en macht. De Almachtige die hemel en aarde schiep en machthebbers aanstelt en ontheft van hun macht. Als we in Zijn aanwezigheid komen, kunnen we enkel stamelen of zelfs geen woord uitbrengen. We worden dan geconfronteerd met onze zondigheid. Denk maar aan Jesaja die zegt Wee mij, want ik verga! Ik ben immers een man met onreine lippen en woon te midden van een volk met onreine lippen. Mijn ogen hebben namelijk de Koning, de HEERE van de legermachten, gezien (Jesaja 6:5).”

Zijn heerlijkheid en heiligheid zijn zo krachtig dat die onmiddellijk bij ons blootleggen wat er aan de hand is, wat er schort, waar nog zonde zit. We kunnen niet in Zijn aanwezigheid verkeren noch bestaan. Enkel dankzij Jezus, de Zoon van God, mogen wij Hem naderen. En iédereen mag Hem vrij naderen dankzij Jezus. Anders is het bij diegenen die Obama wilden zien en spreken, die konden hem niet ontmoeten tenzij ze vele veiligheidschecks en screenings ondergingen en uitgebreid werden geïnstrueerd.

Wat bijzonder, de machtigste man op aarde is voor zeer weinigen bereikbaar. Maar de Almachtige is te allen tijde beschikbaar voor ons. Wij mogen steeds “met vrijmoedigheid naderen tot de troon van de genade, opdat wij barmhartigheid verkrijgen en genade vinden om geholpen te worden op het juiste tijdstip (Hebreeën 4:16).”

licht in bosIedereen mag zonder strenge veiligheidsmaatregelen en -checks in de nabijheid van de Almachtige van hemel en aarde verkeren. Onze prestaties, onze afkomst, diploma’s of achtergrond zijn daarbij niet van tel. Het enige ticket dat we nodig hebben is onze belijdenis van ons geloof in Jezus Christus die voor onze zonden stierf en daardoor onze relatie met God herstelde.

Straks mogen we voor altijd in Zijn aanwezigheid leven en van aangezicht tot aangezicht met Hem verkeren, zoals Hij het bedoeld had. Nu immers kijken wij door middel van een spiegel in een raadsel, maar dan zullen wij zien van aangezicht tot aangezicht. Nu ken ik ten dele, maar dan zal ik kennen, zoals ik zelf gekend ben (1 Korintiërs 13:12).”

2 gedachtes over “Macht versus macht.

  1. Ik vind het mooi en bemoedigend dat je zegt dat Hij altijd ( ten alle tijde) voor ons beschikbaar is. Dank je wel! (en ook dank je wel voor je reactie op mijn blog)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.