Wat een getuigenis!

construction-workerBij onze overburen wordt er hard gewerkt. Hun duplex-woning wordt grondig gerenoveerd. Ramen er uit en nieuwe er in. De muren worden opnieuw bepleistert. Het elektriciteitsnetwerk is vervangen. Elke dag ziet het er mooier uit.

Een verbouwing als een ander, ware het niet dat het team dat het werk verricht, opvalt door hun manier van werken. Ze werken met een man of drie aan de klus. Diegene die de ploegbaas lijkt te zijn, valt op door zijn enthousiasme en energie. Je ziet de andere collega’s met dezelfde gedrevenheid mee werken aan de klus. Deze morgen, met het energievolle, warme zonlicht op hun hoofden, hoorde ik alweer schatergelach vanaf de overkant.

Gisteren zag ik hoe de ploegbaas onze andere buurvrouw, die aan de wandel was met haar hondje, even aansprak. Er volgde een lang gesprek waarbij de vrouw, die behoorlijk in de problemen zit, haar hart leek te luchten. De ploegbaas moest weer aan de slag, maar de buurvrouw had kennelijk aangevoeld dat dit een man was waar ze even haar hart kon luchten. Een man met wie ze even haar frustraties kon delen.

Wauw, wat een bijzondere man die anderen zo weet te motiveren en die vanuit zijn houding en gedrag mensen het gevoel geeft er voor hen te zijn. Wat een getuigenis voor zijn bouwbedrijf. Je wordt vanzelf geïnteresseerd om eens te praten met die mannen. Vanwaar dat plezier in hun werk? Hoe komen ze aan die mentaliteit? Wie is die man dat hij als bouwvakker toch zo sociaal ingesteld is?

graanhalmAl eerder schreef ik over het licht en het zout dat wij in deze wereld mogen zijn. Vaak hebben wij geen idee van onze invloed en ons getuigenis. We zijn te weinig bewust van hoe we overkomen door onze houding, ons spreken, ons zwijgen en ons gedrag. Maar weet dat we meer invloed hebben dan we denken! Als je al ziet hoe zo’n ploegbaas indruk maakt door zijn gedrag, zonder dat ik een woord met hem heb gewisseld! Reken maar dat we invloed hebben, en dat begint met ons gedrag en bij nadere kennismaking; ook door onze woorden.

Ik weet nog dat er een koppel tot geloof kwam, alleen doordat mijn ouders gearmd door onze woonwijk wandelden. En dat was ook zonder een woord gesproken te hebben.

Onze tegenstander, die ons probeert neer te halen met negatieve gedachten, gedachten van wanhoop en uitzichtloosheid, heeft niets liever dan dat we niet geloven in onze invloed. Hij fluistert in dat je niets voorstelt, je niets betekent, je niets bereikt, je een hopeloos geval bent. Maar geloof dat niet! Vlucht naar de waarheid en omarm wat de Hemelse Vader over je zegt. Dat lees je in Zijn liefdesbrief aan ons: de Bijbel. Jij bent wél van betekenis, je hebt wél invloed: zowel op je eigen leven als op dat van een ander! Jij bent het zout en het licht dat Hij wil inzetten in jouw omgeving; je gezin, je relatie, je werk, je buurt, je kerk…

Wees bemoedigd en gesterkt! Leef dicht bij Hem en vanuit Zijn kracht en liefde, en je zál een getuigenis zijn, ook al zeg je geen woord…

Lees in dit verband ook de artikels ‘Geen leven zonder zout!’ https://ophettweedegezicht.wordpress.com/2014/03/08/geen-leven-zonder-zout/ en ‘Duisternis: de afwezigheid van licht.’ https://ophettweedegezicht.wordpress.com/2014/03/14/duisternis-de-afwezigheid-van-licht/.

2 gedachtes over “Wat een getuigenis!

  1. Mooi zeg, dankjewel! Het is eigenlijk gek. We maken ons aan de ene kant vaak zo druk over wat anderen van ons denken en vinden, terwijl we ons maar weinig bewust zijn van het getuigenis dat we geven door ons doen en laten en spreken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.